Scoala Elf la Festivalul Stiintei

logo festival

Sâmbătă, 5 iunie 2010, între orele 10-17, elevii claselor a VI-a și a VII-a de la Școala Elf, coordonați de profesorii Ioana Mihacea și Doru Chifor, au luat parte în Parcul Central la FESTIVALUL ŞTIINȚEI – Ştiința pentru toți, o bucurie pentru fiecare, ediția a VII‐a.  Această manifestare are loc anual, în cadrul proiectului SCIENCE ON STAGE ROMÂNIA, sub coordonarea dnei Inspector Luminița Chicinaș.

.

.

Despre FESTIVALUL ȘȚIINȚEI:
(preluare de pe http://www.isjcj.ro/scienceonstage/index.html)

Alături de statele membre ale Uniunii Europene, România a luat decizia de a implementa Planul detaliat de lucru privind Dezvoltarea Sistemelor Educaţionale şi de Formare profesională din Europa în intervalul 2001-2010, aprobat de Consiliul Europei de la Barcelona în anul 2002.  Planul este structurat pe trei obiective generale, iar în cadrul primului obiectiv general – Creşterea calităţii şi eficienţei sistemului educaţional şi de formare profesionalã – unul din obiectivele specifice îl constituie obiectivul 1.4: Creşterea recrutării tinerilor pentru studii ştiinţifice şi tehnice.

Dezvoltarea ştiinţelor şi a tehnicii este fundamentală pentru o societate a cunoaşterii competitivă.

Cunoştinţele ştiinţifice şi tehnice sunt tot mai solicitate în activitatea profesionalã şi au un impact direct asupra vieţii cotidiene a fiecărui individ. De aceea, toţi cetăţenii au nevoie de o înţelegere de bază a ştiinţelor, matematicii şi tehnicii. În acest context, trebuie să se facă mai mult pentru a încuraja copiii şi tinerii să aibă o participare mai activă şi un interes sporit pentru ştiinţe şi tehnică, interes şi participare concretizate în alegerea şi construirea de cariere ştiinţifice de succes, indiferent dacă sunt fete sau băieţi.

II. OBIECTIVE

– valorizarea creativităţii elevilor şi profesorilor;

– împărtăşirea experineţelor de succes ale profesorilor în predarea-învăţarea ştiinţelor naturii prin utilizarea proiectelor ştiinţifice;

– deschiderea şi integrarea ştiinţelor în spaţiul comunitar;

– accesul deschis al membrilor comunităţii la rezultatele activităţilor ştiinţifice desfăşurate în şcoli

III SLOGANUL ŞI ARIILE TEMATICE ALE EDIŢIEI A VII-A :

Ne jucăm cu ……

 • Apa
 • Aerul
 • Lumina
 • Electricitatea
 • Materialele
 • Baloane
 • Gravitaţia
 • Căldura
 • Magneţii
 • Universul
 • Sunetul

O unitate şcolară (liceu, colegiu, grup şcolar, şcoală generală, grădiniţă) se poate înscrie cu experimente, machete, dispozitive care se încadrează în cel mult 3 arii tematice dintre cele enumerate; numărul exponatelor în cadrul unei arii tematice nu este limitat.

Pentru fiecare arie tematică se vor prezenta: experimente, machete, dispozitive, proiecte practice aplicative care demonstrează/evidenţiază proprietăţi, aplicaţii, efecte din perspectiva specific disciplinei din care face parte conţinutul ales (biologie sau fizică sau chimie sau tehnologii).

Materialele ilustrative care redau/modelează un fenomen/proces din oricare din ariile tematice vor fi însoţite de postere care să sintetizeze specificul celor prezentate (de ex. disciplina sau disciplinele care au contribuit la ideea proiectului, clasa, capitolul din programă în care poate fi utilizat, o schemă de principiu/schiţă, după caz).

IV. CONDIŢII DE PARTICIPARE

Festivalul Ştiinţei promovează abordarea învăţării prin metode interactive, realizarea unor experimente incitante, machete şi dispozitive funcţionale, postere, dar şi abordarea ştiinţelor prin mijloacele de cunoaştere şi de exprimare artistică, respectiv evenimente artistice cu subiect ştiinţific.  Participarea implică relizarea unui exponat de regulă funcţional, evoluţia pe scenă a unui grup de elevi sau realizarea de demonstraţii la stand sau scenă de către profesori, expunerea unor postere, etc.

V. DESFĂŞURARE

Festivalul ştiinţei se desfăşoară în data de 5 iunie 2010, în intervalul orar 10-17, în Parcul Central al municipiului Cluj-Napoca. Participanţii expun lucrările, dispozitivele, machetele, posterele, etc. în spaţii amenajate în corturi şi în afara lor, respectiv prezintă experimente demonstrative, scenete, diverse evenimente artistice cu subiect ştiinţific pe scenă. Şcolile vor fi grupate în funcţie de temele la care participă.  În timpul festivalului lucrările şi evenimentele vor fi evaluate de un juriu format din specialişti.

VI.VALORIFICARE

Se vor acorda:

– certificate de participare profesorilor şi elevilor;

– premierea elevilor pentru proiectele prezentate;

– publicarea pe Internet, cu acordul scris al autorilor, la adresa: http://www.scienceonstage.net a prezentărilor proiectelor premiate sau a imaginilor acestora.

Festivalul Ştiinţei se va finaliza cu selectarea proiectelor şi temelor pentru activităţile de formare care vor participa la etapa internaţională a Festivalului european: „Science on Stage” care se va desfăşura la Copenhaga, Danemarca, în aprilie 2011.

Luminţa CHICINAŞ

Reprezentant NSC Science on Stage România

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Lectură și Scriere Creativă pentru Copii

În bucătăria noastră, cuvinte cu tâlc sunt puse în eprubete, din pipete curg picături de imaginație, iar bulbucii sunt șoapte ale poveștilor. Atenție: creează dependență! Proiect dedicat copiilor din clasele primare.

%d blogeri au apreciat asta: