Ce putem invata de la copii

In luna noiembrie a acestui an, pe parcursul unei săptămîni de şcoală, în cadrul orelor de educaţie plastică, abilităţi practice, educaţie tehnologică şi religie, elevii Şcolii Elf au confecţionat zeci de obiecte ornamentale pentru Crăciun, care au fost prezentate într-o expoziţie cu vînzare în cadrul Tîrgului Verde, organizat de ClipArt Advertising, la Hipermarketul Cora. În spiritul conceptului de VERDE URBAN propus de organizatorii tîrgului, toate obiectele confecţionate de copii au fost realizate din materiale reciclabile (hîrtie, carton, nasturi, fire, CD-uri uzate, cutii de conserve etc.).

Copiii din Consiliul Elevilor al Şcolii Elf au dorit ca sumele provenite din vânzarea obiectelor confecţionate de ei să fie utilizate în beneficiul copiilor care locuiesc în condiţii insalubre la Pata Rât.  Aşadar, am luat legătura cu GLOC (Grupul de Lucru al Organizaţiilor Civice), despre care ştiam că au mai organizat evenimente care să promoveze solidaritatea cu locuitorii zonei Pata Rât. Când am întrebat cui am putea dona banii şi cum am putea face ca aceste sume să fie într-adevar în beneficiul copiilor de la Pata Rât, colaboratorii de la GLOC ne-au spus că există ceva mult mai important pentru aceşti copii decât nişte donaţii care vin – de cele mai multe ori – în preajma Crăciunului.  Ni s-a spus că aceşti copii ar fi fericiţi dacă ar simţi cu adevărat că fac parte din acest oraş – chiar dacă, geografic vorbind – au fost relocaţi la limita acestuia.

Asfel, împreună cu noii noştri prieteni de la GLOC şi cu sprijinul Casei Tranzit, am hotărât să organizăm o acţiune în care copii să fie alături de copii, indiferent de mediul lor social, indiferent de zona oraşului în care locuiesc momentan. Am stabilit vârsta de 9-11 ani şi un număr de 30 de copii care să participe la un prim eveniment de acest fel, iar data stabilită pentru acţiune a fost 17 decembrie – exact la an de la relocarea dramatică, în miez de iarnă, a familiilor care locuiau pe strada Coastei.

Banii adunaţi de Consiliul Elevilor de la Şcoala Elf, împreună cu donaţia oferită de Habitat for Humanity, au fost utilizaţi pentru organizarea unei întâlniri între 15 elevi de la Şcoala Elf şi 15 elevi care locuiesc în Pata Rât.  In cadrul acţiunii, care a avut loc sâmbăta trecută sub îndrumarea profesorilor, artiştilor și animatorilor Şcolii Elf şi ai Fundației Tranzit, copiii au avut ocazia să se cunoască între ei, au ascultat poveşti, au desenat şi au realizat împreună animaţii şi podoabe de Crăciun, au mâncat împreună şi s-au bucurat de un mic spectacol oferit de un ansamblu de dansuri ţigăneşti.  La final, părinţii tuturor copiilor s-au întâlnit pentru a admira împreună lucrările realizate de copii.

Ţinând cont de atmosfera extraordinar de plăcută şi plină de căldură din timpul evenimentului, de zâmbetele care şiroiau întruna pe toate feţele, de satisfacţia copiilor faţă de rezultatele cooperării lor, considerăm că acţiunea şi-a atins scopul.  Insă aspectul cel mai important şi cu adevărat pozitiv este că, după cele şase ore petrecute împreună de copii, s-au lansat invitaţii şi s-au conturat noi ocazii în care copiii să-şi petreacă timpul împreună:  o zi de săniuş, seri de poveşti, vizite la şcoală. Acesta este, credem noi, un semn încurajator că din partea copiilor nu există prejudecăţi, ori dacă acestea cumva există, evenimente de acest tip pot contribui la dispariţia lor.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Lectură și Scriere Creativă pentru Copii

În bucătăria noastră, cuvinte cu tâlc sunt puse în eprubete, din pipete curg picături de imaginație, iar bulbucii sunt șoapte ale poveștilor. Atenție: creează dependență! Proiect dedicat copiilor din clasele primare.

%d blogeri au apreciat asta: