O oră de fizică altfel

Expoziția cu tema „Evoluția Universului” a schimbat fața casei scărilor din școală. Toată lumea trece și o vede. Dar oare câți au înțeles mai multe despre Univers?

Ca să fim siguri că elevii mai mici au priceput de ce sunt câteva cercuri colorate pe un Soare mare sau de ce ne-am ales câteva teme mari pe care le-am dezvoltat, ne-am gândit ca noi, cei dintr-a VII–a, să fim ghizii colegilor noștri mai mici și să vizităm expoziția împreună.

Ca să putem realiza aceasta, ne-am pregătit. Trebuie să recunoaștem că am avut emoții și ne-a fost puțin teamă să nu ni se pună întrebări la care să nu știm să răspundem.

Elevii clasei a III–a ne-au primit cu bucurie. Le-am comunicat că dorim să-i introducem în tainele astronomiei și astrofizicii și așa am pornit prin școală: ne-am oprit la fiecare panou și le-am explicat care sunt etapele evoluției Universului, ce înseamnă viața unei stele, le-am povestit despre observatoarele astronomice sau despre câteva misiuni spațiale. Am fost surprinși că și ei știau că prima ființă trimisă în spațiu a fost Laika sau că Hermann Oberth, părintele astronauticii, este român. În curte, le-am explicat cum poți afla ora cu un ceas solar realizat de noi din carton.

Ne-am întors în clasă și i-am ajutat pe colegii noștri mai mici să realizeze câte un model al nebuloasei ETA CARINAE, folosind două baloane și un disc de carton. Ei au fost mulțumiți că au aflat o mulțime de lucruri noi și au realizat ceva practic, iar noi ne-am bucurat când i-am văzut pe ei atât de entuziaști.

E frumos să-i înveți pe alții, dar nu e ușor!

Clasa a VII-a
Prof. Corina Toma (fizică)

Mai multe fotografii:  AICI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Lectură și Scriere Creativă pentru Copii

În bucătăria noastră, cuvinte cu tâlc sunt puse în eprubete, din pipete curg picături de imaginație, iar bulbucii sunt șoapte ale poveștilor. Atenție: creează dependență! Proiect dedicat copiilor din clasele primare.

%d blogeri au apreciat asta: