Șeherazada din Apuseni – o aventură româno-engleză cu copii pasionați de teatru

A fost odată ca niciodată… un grup de 18 elevi români și englezi care au petrecut o săptămână memorabilă în Munții Apuseni, în cadrul unei tabere de teatru în limba engleză, organizată de Bliss Charity School din Nether Heyford, Marea Britanie, în parteneriat cu Școala Gimnazială „Elf” din Cluj-Napoca, la Pensiunea Scărișoara din comuna Gârda de Sus. S-a întâmplat în perioada 6-13 iulie 2015, dar putea fi în vara oricărui an sau a oricărui secol, căci peisajul feeric al Apusenilor îți lasă ușor impresia unei călătorii în timp.

„Această tabără are loc după o colaborare de aproape 10 ani cu Bliss Charity School din Nether Heyford, Marea Britanie, timp în care am organizat împreună mai multe schimburi de elevi și profesori, găzduiți câte o săptămână în familiile copiilor din Cluj-Napoca sau Nether Heyford, și două proiecte Comenius cu finanțare europeană: „Through Children’s Eyes”, în perioada 2007-2009 și „A Cultural Treasurechest – Good News from Our School”, în perioada 2013-2015. Cel mai recent proiect Comenius, care se va încheia la finalul lunii iulie, a avut ca obiectiv principal încurajarea elevilor de a-și descoperi și promova zona în care locuiesc prin diverse modalități de prezentare (broșură turistică realizată din perspectiva copiilor și adresată copiilor, videoclip de promovare turistică, colecție de rețete tradiționale etc.) Organizarea taberei în Apuseni cu copii englezi și români este oarecum un indicator de succes al campaniei de promovare turistică realizată de elevii Școlii „Elf”. Se pare că materialele create de ei au fost atât de convingătoare încât copiii din Anglia (și, desigur, părinții acestora) au luat decizia de a vizita România, pentru a-i cunoaște frumusețile în mod direct.” – relatează prof. Carmen Costina, director al Școlii Gimnaziale „Elf” și coordonator al proiectului Comenius. Pentru pregătirea „profesionistă” a broşurii turistice, echipe de cîte doi profesori şi doi elevi din cele 7 școli partenere în proiectul Comenius au vizitat Cluj-Napoca la începutul lunii octombrie 2014 şi au participat la un atelier de marketing, unde au învăţat cîteva reguli de bază. Atelierul a fost organizat cu implicarea d-nei profesor universitar doctor Smaranda Cosma, în cadrul Facultăţii de Business din Cluj-Napoca.

Organizarea taberelor de teatru în limba engleză este deja o tradiție a Școlii Gimnaziale „Elf” din Cluj-Napoca. Pe parcursul unei săptămâni de tabără, elevii muncesc în echipă la adaptarea unui scenariu ales de profesorii coordonatori la începutul taberei, stabilirea locațiilor potrivite pentru fiecare scenă, crearea costumelor adecvate pentru ilustrarea personajele, filmarea scenelor și montarea filmului, iar la final își invită părinții și prietenii să vizioneze filmul împreună. Activitățile organizate ajută enorm la consolidarea cunoștințelor de limba engleză, dar și la dezvoltarea spiritului de echipă și a abilităților sociale.

La activitățile taberei de anul trecut a participat și profesoara de muzică de la școala parteneră din Anglia, dna Virginia Griffiths, care a revenit anul acesta cu un grup de 13 copii englezi. Aceștia au lucrat în echipă cu elevii Școlii „Elf” la realizarea filmului muzical „Șeherazada”, în cadrul unei tabere de o săptămână în peisajul mirific al culmilor din zona Ghețarului Scărișoara, în perioada 6-13 iulie 2015. „Sunt încântată că am avut șansa de a participa la cele două tabere și aș repeta cu siguranță experiența.”, a spus dna Griffiths.

Kim Bastin, profesoară la Bliss Charity School, a fost impresionată de ospitalitatea familiei Pașca, gazdele de la Pensiunea Scărișoara, și consideră că elevii săi au învățat să aprecieze un stil de viață diferit și să se integreze cu ușurință într-un grup, în pofida diferențelor culturale. A subliniat faptul că drumețiile pe munte, servirea mesei împreună, jocurile în aer liber și munca la realizarea filmului au contribuit în egală măsură la consolidarea abilităților de socializare și colaborare ale copiilor. „Aș recomanda cu toată inima prietenilor și altor școli să viziteze România și mi-ar plăcea să petrec aici o vacanță cu familia.”, a spus dna Bastin.

Întrebați ce au apreciat cel mai mult la această tabără, elevii nu au stat mult pe gânduri: vremea minunată, mâncarea delicioasă, ospitalitatea și generozitatea gazdelor, frumusețea sălbatică a locurilor au fost primele răspunsuri ale copiilor români și englezi.

Charlie Wade, în vârstă de 11 ani, a detaliat: „A fost o călătorie lungă de acasă până aici, dar cu siguranță efortul a meritat. Deși am fost atât de departe de casă, am fost întâmpinați cu căldură și ne-am simțit ca acasă.” Hannah van den Brandeler adaugă la cele spuse de Charlie: „La început am fost două grupe de copii, dar după câteva zile am devenit o singură echipă și ne-am jucat mult împreună.”

Katie Hindson a apreciat stilul de viață diferit, care pare să lungească durata unei zile. „Când nu ai acces la internet și la jocurile electronice, ziua pare mai lungă și ai mai mult timp să te joci pe afară, să faci drumeții, să îți faci prieteni!”, a spus Katie, care în filmul „Șeherazada” a jucat rolul soției doctorului din povestea cerșetorului.

Niamh Sellars, la rândul ei, a fost fascinată de stilul de viață de aici și în mod special de faptul că mai toate alimentele puse de gazdele pensiunii pe masa copiilor au fost produse chiar aici – pâinea coaptă în cuptorul din curtea casei, gemul produs din zmeura și afinele culese de pe munte, untul și brânza din laptele muls proaspăt în fiecare seară. „Totul a fost delicios și atât de proaspăt! E mult mai sănătos decât să mănânci mâncare cumpărată de la supermarket.”, a exclamat Niamh.

„A fost o experiență de basm, în care aerul de munte s-a combinat perfect cu fericirea pe care am simțit-o jucând rolurile personajelor din „Șeherazada”. De-abia aștept să intru din nou în atmosfera taberei de teatru!”, a spus Elena Nicule, elevă în clasa a VI-a la Școala Gimnazială „Elf”. Colega sa de clasă, Briana Leonte, a adăugat: „A fost o experiență interesantă și distractivă. Mi-a plăcut să fac conversație cu copiii din Anglia și cu profesorii lor. Cu toții mi s-au părut foarte sociabili și prietenoși. Orice ar fi, îmi doresc să păstrez legătura cu aceștia.”

Domnul Christopher Scanlan, directorul Bliss Charity School, afirmă că experiența acestei tabere va rămâne cu siguranță în amintirea copiilor și a profesorilor care au participat. În afară de munca efectivă la realizarea filmului – care a dat participanților un scop comun – aceștia au avut parte de experiențe interculturale care și-au pus categoric amprenta asupra dezvoltării lor personale.

Pasionat de călătoriile pe munte, dl Christopher Scanlan afirmă că este uluit de frumusețile Apusenilor și de priceperea localnicilor. „Vizitez România de mulți ani și mereu am remarcat forma căpițelor de fân, care dau peisajelor rurale din Transilvania un aspect unic. Pe parcursul acestei tabere am avut ocazia să observ cum se clădesc și de câtă pricepere e nevoie pentru a înălța o căpiță de fân solidă și durabilă, dar și cât spirit de cooperare e necesar. Am văzut gospodării în care toți membrii familiei participă la cosit și la clădirea căpițelor de fân. Pentru tabăra de anul viitor îmi propun să-i provoc pe copii să clădească împreună o căpiță de fân.”

Chiar dacă proiectul Comenius a ajuns la final, relațiile de colaborare cu școlile implicate au șanse mari să continue și cu alte activități comune.

***

Proiectul Comenius „Cufărul de comori culturale – vești bune din școala noastră”, identificat cu 2013-1-RO1-COM06-29366, este un proiect finanțat cu sprijinul Comisiei Europene prin programul „Învățare pe tot parcursul vieții”. Această comunicare reflectă numai punctul de vedere al autorului şi Comisia nu este responsabilă pentru eventuala utilizare a informaţiilor pe care le conţine.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Lectură și Scriere Creativă pentru Copii

În bucătăria noastră, cuvinte cu tâlc sunt puse în eprubete, din pipete curg picături de imaginație, iar bulbucii sunt șoapte ale poveștilor. Atenție: creează dependență! Proiect dedicat copiilor din clasele primare.

%d blogeri au apreciat asta: