Elevi ai Școlii Elf premiați la Oxford

In perioada 6-10 iulie, trei dintre elevii Școlii Gimnaziale „Elf” au participat la premierea finaliștilor concursului „2015 International Schools Essay Competition and Debate” cu tema „Viziunea mea pentru sustenabilitate în educație”, organizat de „Fundația pentru Viață Sustenabilă„ în celebra sală de dezbateri de la Oxford Union Society. În aceeași perioadă, a avut loc și finala secțiunii „Schools Sustainability Challenge”, la care Școala Elf a obținut Premiul II și un premiu în bani pentru susținerea unor inițiative similare.

La secțiunea eseuri și dezbateri pe tema sustenabilității, elevii noștri au participat la categoria juniori și au fost distinși cu Diplomă de „Mențiune Specială” – Mircea Godiac (clasa a II-a) și Vlad Zagoni (clasa a IV-a), și cu Diplomă de Finalist – Dragoș Hăpăianu (clasa a V-a). Cei trei elevi au fost pregătiți pentru concurs de dl Jacob Walters, profesor de limba engleză la Școala „Elf”.

Emoțiile copiilor au fost deosebit de mari, pentru că înainte de premiere fiecare elev a trebuit să prezinte un rezumat al eseului înscris în concurs, în fața unei săli pline de personalități științifice, profesori, părinți și colegii lor din competiție. Printre personalitățile prezente amintim: Charles Vaughan – peședintele societății de dezbateri „Oxford Union”, Karl Hansen – directorul Fundației pentru Viață Sustenabilă, Raymond Briosche – ofițer șef al Fundației Naționale a Grădinilor din Seychelles, Ebrahim Mohamed – director educativ al Asociației „Climate-KIC”, Sigrid Shreeve – fondator al „Voci pentru Natură” și prezentatorul Georgios Zampas – cercetător în domeniul educației pentru dezvoltare durabilă și economia mediului.

Dragoș, Mircea și Vlad au fost remarcați pentru discursul fluent în limba engleză și bogat în conținut. A urmat apoi o dezbatere cu aceeași temă, mediată de profesori din Anglia. Inhibiția și emoțiile inițiale au dispărut. Fiecare dintre elevii noștri și-a ajutat grupul în cadrul discuțiilor. Nivelul lor de comunicare în limba engleză și abilitatea de a-și argumenta ideile în special în timpul discuțiilor libere a fost remarcat de organizatori și de ceilalți participanți. E foarte important pentru un copil să fie luat în serios într-o dezbatere științifică, într-o sală în care cu mulți ani în urmă au luat cuvântul chiar și Albert Einstein sau Stephen Hawking.

„Cei trei mușchetari” de la Școala Elf au concurat cu elevi din Cambridge – UK, India sau Regatul Arabia Saudită, elevi care studiază toate materiile în limba engleză și au câștigat respectul tuturor.

Radiau de fericire atunci când au primit diplomele:

A urmat apoi o dezbatere cu aceeași temă, mediată de profesori din Anglia. Inhibiția și emoțiile inițiale au dispărut. Fiecare dintre elevii noștri și-a ajutat grupul în cadrul discuțiilor.

E foarte important pentru un copil să fie luat în serios într-o dezbatere științifică, într-o sală în care cu mulți ani în urmă au luat cuvântul chiar și Albert Einstein sau Stephen Hawking.

În 9 iulie am vizitat Muzeul de Științele Naturii din Oxford, unde am avut surpriza să putem admira adevărata relicvă a capului păsării Oxford Dodo, care este expusă publicului doar 2 săptămâni pe an. Sigur că au fost și alte multe exponate, care ne-au atras atenția (The Sunday Stone, insecte uriașe, etc.). Clădirea muzeului este o bijuterie arhitecturală. În fața muzeului, copiii și-au adus aminte că sunt copii și s-au jucat fericiți:

A urmat vizita la la o școală ECO din apropierea Oxfordului. Profesorii și toți elevii școlii ne-au primit bucuroși în sala de sport. Vizitatorii au fost invitați să participe la diverse ore. Dragoș, Mircea și  Vlad au construit, în timpul orei de geografie despre Islanda, câte un cuptor solar dintr-o cutie de pizza, o coală de hârtie neagră și o folie de plastic. Ce au copt în cuptor? Au așezat pe un biscuite o bucată de ciocolată și una de marshmallow. Au dus „capodopera” afară la soare și au constatat că ciocolata s-a muiat și a început să acopere biscuitul.  Așa au aflat că o parte din energia solară se transformă în căldură, tot un tip de energie.

Apoi au fost puși la treabă! Fiecare a plantat ceva în grădina școlii:

Apoi au căutat câteva hârtii răzlețe rămase în curtea uriașă:

Cea mai interesantă parte a vizitei a fost găsirea traseelor ascunse din pădurea acestei minunate școli:

Ne-am luat rămas bun de la gazdele deosebit de primitoare și am ajuns apoi la The Living Rainforest – adică o seră cu atmosferă umedă, plină cu tot felul de plante, dar și cu animalele ce trăiesc într-un astfel de habitat, unele erau libere, altele erau în spații speciale. Și aici am avut noroc. Leneșul s-a lăsat fotografiat (adică era într-o poziție vizibilă, că doar doarme aproape tot timpul), iar tucanul a fost vedetă:

În perimetrul acestei grădini inedite am urmărit filmele de scurt metraj finaliste la concursul „2015 Schools Sustainability Challenge”. Premiul cel mare l-au câștigat elevii Liceului Spiru Haret din Moinești, dar filmulețul elevilor din clasa a II –a a Școlii Gimnaziale Elf, coordonați de doamnele profesoare Liliana Clițan și Carmen Costina, a primit Premiul II și suma de 100 de lire pentru sprijinirea inițiativelor ecologice.  E o mare onoare pentru noi.

Cei trei elevi împreună cu Karl Hansen:

http://www.livingrainforest.org/news/2015-schools-sustainability-challenge-won-by-spiru-haret-high-school-romania/

Vizita noastră în Anglia a însemnat chiar mai mult: să admirăm Bodleian Library, Sheldonian Theater, Lincoln și Trinity College și multe alte clădiri minunate din Oxford.  A urmat Londra pe care am văzut-o mai mult de la „înălțime” – de pe platforma unui double decker:

Suntem mândri că am reprezentat România cu cinste la un concurs de asemenea anvergură.

prof. Corina Toma
(fizică)

Impresiile copiilor:

https://www.facebook.com/110236142360613/photos/ms.c.eJxFyMEJACAMA8CNJGlMW~;dfTBDUex7BqbLYSckavME1M7t~_OBoIvPAJ5gbHRQ1g.bps.a.1014375298613355.1073741936.110236142360613/1014375318613353/?type=1&theater

„In această excursie neașteptată în Anglia, am descoperit o lume fascinantă.
Cel mai mult mi-a plăcut Muzeul de Științe Naturale din Oxford, unde am descoperit celebra pasăre Dodo și o multitudine de specii de insecte. Universitățile din Oxford m-au fascinat și mi-au dat un sentiment ciudat. Pentru o clipă, mi-am imaginat că aș fi un student din minunatele serii „Harry Potter”. Am descoperit școli cu o educație sustenabilă, care oferă o alternativă sistemului tradițional de învățământ.
Cu siguranță nu voi uita momentul discursului meu și sala unde a avut loc această activitate. Oxford Union este încărcată de istorie – a găzduit de-a lungul timpului numeroase persoane publice, aparținând unor domenii de activitate diferite. A fost o onoare pentru mine să mă afirm și să-mi exprim un punct de vedere în sala unde au vorbit foști prim-miniștri, sportivi, artiști, oameni de știință si lideri spirituali. Albert Einstein, Stephen Hawking, Dalai Lama, Maica Teresa, dar și interpreți celebri ca Jon Bon Jovi, Barry White, Michael Jackson se numără printre cei care au vorbit în aceeași sală. Mă simt mândru că mi-am reprezentat țara și școala într-un loc atât de important.
A fost o experiență de neuitat pe care mi-o voi aminti cu drag mereu.”

Dragoș Hăpăianu, 10 ani

***

Vlad Zagoni, 10 ani

***

Mircea Godiac, 8 ani

***

MESAJ DIN PARTEA ORGANIZATORILOR

Dear Students, Parents and Teacher Champions

On behalf of all the staff at the Trust for Sustainable Living, Karl, Rupert, Melissa and I would like to say a huge thank you for attending this year’s International Schools Debates and making it our most successfully and enjoyable competition yet.

It was a great pleasure to meet you all and a very exciting opportunity for us, to experience the great young minds of today debate ideas and propose solutions to issues which many current Governments struggle to understand. We hope the event gave you all the chance to meet other like-minded individuals, explore sustainability from different perspectives and most importantly has inspired you all to continue your great efforts to engage with and promote sustainability, within your homes, schools, communities and to a wider audience.

Kirsty Shakespeare MSc
Education Development Officer

01635 202444 ext. 3
education@livingrainforest.org
www.livingrainforest.org

Elevii premiați în finala concursului de eseuri în limba engleză au fost pregătiți pentru concurs de dl Jacob Walters, profesor de limba engleză la Școala Elf.

Proiectul „Secrete din grădina noastră”, premiat în cadrul secțiunii „School Sustainability Challenge”,  a fost realizat de elevii și părinții clasei a II-a, coordonați de prof. Liliana Clițan, în parteneriat cu Asociația Română de Permacultură.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Lectură și Scriere Creativă pentru Copii

În bucătăria noastră, cuvinte cu tâlc sunt puse în eprubete, din pipete curg picături de imaginație, iar bulbucii sunt șoapte ale poveștilor. Atenție: creează dependență! Proiect dedicat copiilor din clasele primare.

%d blogeri au apreciat asta: