Lansare proiect RoboElf

 Scopul proiectului RoboElf este stimularea pasiunii pentru științe în rândul elevilor școlii prin înființarea unui club de robotică. Elevii vor construi roboți pe care îi vor programa să execute mici sarcini pentru a rezolva probleme identificate de elevi (de exemplu să emită un semnal luminos atunci când nivelul de zgomot din clasă devine prea ridicat, sau să declanșeze sistemul de irigare a straturilor din grădina școlii atunci când umiditatea solului scade prea mult, să stingă sau aprindă becurile din sala de clasă în funcție de luminozitatea detectată etc.)
După finalizarea roboților, membrii clubului de informatică vor organiza ateliere demonstrative pentru toți elevii școlii și pentru publicul larg, în cadrul unui festival de științe.
Elevii clubului de robotică vor fi îndrumați de părinți voluntari (specialiști în programare) și profesorii de la clasă care predau materii din sfera științelor.
O echipă de elevi-jurnaliști va realiza un jurnal al proiectului și va înregistra imagini care ilustrează etapele desfășurării acestuia. La finalizarea proiectului, toate consemnările, imaginile și interviruile realizate vor sta la baza unui videoclip despre proiect care va fi promovat online.
 
Obiectivele proiectului:
  – înființarea unui club de robotică în care 15 elevi de gimnaziu să construiască și să programeze roboți;
– creșterea motivației de a învăța și a interesului pentru științe în rândul celor 85 de elevi de gimnaziu prin utilizarea roboților în cadrul orelor de educație tehnologică, informatică, matematică, fizică, chimie, biologie;
– promovarea pasiunii pentru științe în rândul celor 330 de elevi ai Școlii Elf (din ciclul primar și gimnazial) prin organizarea unui târg de științe în cadrul școlii și participarea la Festivalul Științei organizat de Inspectoratul Școlar Județean Cluj.
 
Lista de activități şi perioada în care se vor desfăşura acestea:
  –     Organizarea Festivalului Științei în cadrul Școlii Elf (5 februarie 2016), pentru strângerea de fonduri în vederea acoperirii contribuției școlii în acest proiect. Elevii întregii școli vor pregăti din timp obiecte, materiale, picturi, creații proprii cu tema „Știința în folosul nostru”.  Aceste obiecte vor fi prezentate și oferite spre vânzare în cadrul unui festival al științelor la care vor participa toți elevii și părinții școlii.  Pentru a aduna suma necesară derulării proiectului, fiecare elev ar trebui sa vândă obiecte in valoare de cel putin 6 euro (aproximativ 25-30 lei).  Evenimentul va fi mediatizat prin comunicat de presă, articole pe site-ul și blogul școlii, postări pe pagina de Facebook a Școlii Elf.
–       Selecția membrilor clubului de robotică.  Elevii interesați (din ciclul gimnazial) vor trimite scrisori de intenție în care își vor motiva dorința de a participa la activitățile Clubului de robotică și vor prezenta cel puțin o idee de rezolvare a unei probleme prin programarea roboților. Elevii vor fi selectați de către un juriu format din profesori ai școlii, membri ai catedrei de științe (8-15 februarie 2016).
–       Achiziționarea materialelor necesare clubului de robotică (seturi de roboți și senzori diverși – de mișcare, de temperatură, de umiditate, acumulatori, cabluri, etc.) (15-19 februarie 2016).
–       Activitatea de învățare și de lucru efectiv cu roboții se va întinde pe parcursul a 15 săptămâni, în cadrul orelor dedicate Clubului de robotică (câte 2 ore în fiecare sâmbătă), dar și în cadrul unor ore de curs de la disciplinele implicate în proiect: fizică, chimie, biologie, informatică, educație tehnologică. În echipa de proiect vor fi incluși câte 3 elevi într-o grupă de lucru, grupele având fiecare câte un robot, căruia îi vor programa sarcini exacte care să răspundă nevoilor identificate de elevi în scrisorile lor de intenție. Activitatea clubului va fi coordonată de un părinte voluntar, în echipă cu profesorii de fizică și chimie ai școlii. În funcție de interesele și temele alese de elevi, coordonatorul proiectului va organiza întâlniri între elevi și specialiști din diverse domenii ale științei (profesori universitari, programatori, antreprenori etc.) (20 februarie – 4 iunie 2016).
–       Elevii participanți la proiect vor completa săptămânal Jurnalul proiectului, în care vor nota etapele de realizare a roboților, disciplinele și materia cu care se corelează noțiunile învățate și aplicate în cadrul activității din cadrul proiectului Roboelf, și vor înregistra imagini foto/video cu etapele realizării proiectului (20 februarie – 10 iunie 2016).
–       Odată realizați roboții, aceștia vor fi testați de către grupele de lucru și de către echipa proiectului, apoi vor fi organizate demonstrații pentru ceilalți elevi ai școlii, care vor avea acces și ei la informația și lucrul practic cu roboții rezultați în urma acestui proiect. Membrii Clubului Roboelf își vor prezenta roboții și în cadrul „Festivalului Științei – Știința pentru toți, o bucurie pentru fiecare”, eveniment ce se organizează anual în Cluj-Napoca de către inspectroatul Școlar Județean Cluj, cu participarea tuturor școlilor din Cluj, în prezența unui public larg (finalul lunii mai – începutul lunii iunie 2016 – data exactă urmează a fi anunțată de ISJ Cluj).
–       Membrii echipei de jurnaliști ai proiectului vor finaliza și prezenta public Jurnalul proiectului în format multimedia. Responsabilul de comunicare va asigura mediatizarea materialului (comunicat de presă, articole pe blogul și site-ul școlii, postări pe pagina de Facebook a Școlii Elf, diseminare în școli cu sprijinul Inspectoratului Școlar Județean Cluj) (20-24 iunie 2016).
–       Evaluarea rezultatelor proiectului și planificarea modalităților de continuare a acestuia în anii școlari următori (27-30 iunie 2016).

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

Lectură și Scriere Creativă pentru Copii

În bucătăria noastră, cuvinte cu tâlc sunt puse în eprubete, din pipete curg picături de imaginație, iar bulbucii sunt șoapte ale poveștilor. Atenție: creează dependență! Proiect dedicat copiilor din clasele primare.

%d blogeri au apreciat asta: