Întâlnire cu Florin Bican

Întâlnirile cu scriitorii sunt memorabile, referenţiale. Întâlnirile cu un scriitor în carne şi oase, dincolo de paginile cărții, sunt întâlniri care aduc aproape de sufletul copiilor cărțile acestora și îi impulsionează să citească și să le recitească acestora opera. Acest lucru s-a intâmplat și astăzi, după intâlnirea cu Florin Bican. Copiii au deschis cartea „Acolo unde nu mai e trotuar”, carte tradusă de Florin Bican, și au recitit poeziile care i-au amuzat.

 

Citește la pagina 106 „Pitulici-cu-coada-brici”, sau la pagina 87 – „Leneșa Leana.”

Ce au aflat copiii despre Florin Bican?

Că e un scriitor care poartă sacou pentru că are multe buzunare și poate să pună în ele o mulțime de lucruri. De exemplu, carnețele și dicționare.

Că prima poveste pe care a scris-o era despre un băiat, Hans, care pornește într-o aventură într-o pădure unde o vrăjitoare îi dă o mulțime de arme cu care să se lupte.

Că poți avea aventuri numai dacă pornești înspre ceva, dacă stai acasă nu se întâmplă nimic.

Când era mic, vroia să se facă pădurar pentru că pădurea e un loc ofertant.

Cărțile i-au fost jucăriile preferate. Prima carte citită a fost Basmele Fraților Grimm. A mai citit legendele şi miturile Greciei antice şi romanele lui Mark Twain. Personajele preferate erau, pe atunci, Tom Sawyer, Huckleberry Finn, Heracle şi Robin Hood.

O temă care îl fascinează e metafora gemenilor siamezi. Cât de întregi mai sunt oamenii astăzi? Oamenii astăzi au aceleași gusturi, aceleași preocupări, aceeași îmbrăcăminte, aceeași destinație de vacanță. Lumea astăzi e plină de gemeni siamezi. Multisiamezi…

Toate cărțile scrise de el sunt ca niște copii pe care-i iubește.

Florin Bican este un scriitor care aduce în literatura română pentru copii acea notă mult așteptată de prospețime. Scrierile lui sunt pline de umor, sunt scrieri care regenerează poveștile clasice, se joacă cu basmele, le repovestește pentru tineri și, de ce nu, și pentru cei mai puțin tineri, fiindcă vremea poveștilor nu încetează niciodată.

Marinela Scripcariu

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Lectură și Scriere Creativă pentru Copii

În bucătăria noastră, cuvinte cu tâlc sunt puse în eprubete, din pipete curg picături de imaginație, iar bulbucii sunt șoapte ale poveștilor. Atenție: creează dependență! Proiect dedicat copiilor din clasele primare.

%d blogeri au apreciat asta: