Cronica spectacolului din 15 mai

Pe data de 15 mai 2016, la Teatrul Maghiar din Cluj, pe lângă muzică și spectacole de dans au fost prezentate trei piese de teatru realizate de elevii și profesorii de la Școala Gimnazială „Elf”.

Reprezentațiile au fost jucate în limba engleză și, dincolo de scopurile pur educaționale, elevii au dat dovadă de ambiție artistică, bun gust și originalitate.

Impreună cu profesorul de engleză, Jake Walters, elevii din clasa a IV-a au ales să-și bazeze reprezentația pe scenariul faimosului film „ET” al lui Stephen Spielberg – acesta spune povestea unui extraterestru care a naufragiat pe Pământ. In toate filmele lui, Spielberg explorează limitele situației umane. Cu umanismul său universal, inconfundabil și negreșit, ne spune că orice diferență om-robot [„A.I. (Inteligență artificială)” 2001], sau om-extraterestru [„E.T. (Extra – terestru)”, 1982] poate fi depășită dacă există dorință pentru comunicare și curajul de a trece peste granițele comunului.

Reprezentația impresionează cu un scenariu abil compus, fără detalii inutile. Textul este compus în așa fel încât replicile să fie ușor pronunțate de către tinerii actori și descrie situația plină de viață. Decorurile și costumele sunt realizate cu multă atenție la detaliu. Impresionant în mod special nu este numai costumul de extraterestru, dar și prezența scenică expresivă a tânărului actor Luca Leonte, care a făcut față excelent dificilei sarcini de a sugera stări emoționale fără cuvinte, ci numai cu gesturi, prin masca ce-i acoperea fața.

Spectacolul realizat de Dan Leonard „Charlie and the Chocolate Factory” oferă o versiune liberă a faimosului roman de Roald Dahl. Aici accentul cade încă odată pe problema modului în care diverse obsesii și fixări emoționale limitează personalitatea, deposedând-o de fața ei umană. Willy Wonka (jucat într-un registru romantic și excentric de Dan Pamfiloiu) este un prizonier al amintirilor sale neplăcute din copilărie și sclavul unui singur vis: să fie cel mai bun ciocolatier din lume (“I’m not ordinary, I’m the greatest!”). Nu are încredere în nimeni și evită oamenii. In urma unor discuții cu Conștiința sa (un personaj alegoric, jucat cu pricepere și în mod misterios de Mateo Smereciuc), el redobândește empatia pentru oamenii obișnuiți și le iartă faptul că nu sunt perfecți. Prin urmare, Dan Leonard și micii lui actori comunică audienței un mesaj (o morală) original – acela că iertarea și bunătatea („forgiveness and kindness”) sunt adevăratele valori, în timp ce problema referitoare la cine va moșteni misterioasa fabrică Wonka nu mai este atât de importantă. (Este interesant faptul că în romanul original, Willy Wonka nu exprimă în niciun moment nici cea mai mică urmă de regret pentru ce s-a întâmplat copiilor obraznici, ba din contră – el părea amuzat).

A fost amuzant să urmăresc scurtele scene de prezentare a celor patru copii răsfățați, reprezentând alegoric diferite forme de dependență – fie că ar fi dorința de a bate orice record cu orice cost, dependența de alimente, de TV sau cumpărături.

O prezență scenică extrem de bună au avut Sara Vaida (Violeta) și Teodora Pop (Mama). Sceneta lor a fost foarte dinamică și de divertisment, creată cu încredere de sine și efecte comice. Scena cu Verruca (interpretată de Almira Moldovan), fetița răsfățată, a fost de asemenea bine organizată – dansul ei singuratic și lent dezvăluie izolarea conștiinței și rotația sa în jurul unei singure obsesii – să cumpere tot ce vede. Ea este frumoasă și elegantă, dar setea de a deține lucruri a distrus-o din interior, abia dacă mai recunoaștem ceva uman în ea.

Uneori, actorii au adăugat ironie personajelor, ca și cum s-au distanțat de ei înșiși. Mai mult decât atât, este de remarcat faptul că tinerii actori posedă simțul convenției teatrale. Ei schițează rapid personajele și atitudinile lor. Nu este întâmplător faptul că spectacolul are deja mai multe premii (interpretarea elevilor clasei a V-a fiind triplu premiată la „Spectroniada” anului trecut: cel mai bun actor – Dan Pamfiloiu, cea mai bună actriță – Sara Vaida, cel mai bun spectacol).

Al treilea spectacol pe care l-am văzut a fost „UBU King”, de Alfred Jarry, prezentat de liceenii din trupa „Dreams Theatre Club”. Această piesă este considerată a fi precursorul modernismului secolului XX și un vestitor al suprarealismului și teatrului absurdului. Prima reprezentație a lui „Ubu”, la Paris în 1896, a provocat un scandal, deoarece a inversat toate regulile culturale și convențiile teatrale. De fapt, Jarry a dezvoltat la un nivel mai înalt ideea lui Hugo, și anume că în artă „nu există reguli sau modele”.

Interpretarea lui Dan Leonard și a actorilor săi a oferit o versiune ambițioasă a acestei piese satirice, permițându-și libertatea de a schimba locul acțiunii – în locul Poloniei, oricum un loc imaginar, ales de Jarry în glumă, acum acțiunea se petrece în Irlanda. Tematic, în locul absurdului și paradoxului, accentul este pus pe prăbușirea legăturii dintre cetățeni și conducători. Spectacolul spune povestea ridicării și prăbușirii fiecărui guvern tiranic (o parodie de Macbeth). Actorii fac față cu succes acestui text dificil și misterios (cercetătorii încă mai dezbat spusele lui Jarry). Regele Ubu, interpretat de Tudor Pervain, este un personaj exagerat în maniera unei farse – un clovn sinistru, macabru, cu o burtă enormă, în timp ce țăranii irlandezi sunt reprezentați într-un mod realist și chiar romantic. Spectacolul a participat la Festivalul Internațional al Creativității în Școli – San Remo, unde a obținut Premiul III.

Pe lângă faptul că este un bun exercițiu în limba engleză, aceste spectacole au oferit copiilor mult mai mult – înțelegerea naturii spectacolului de teatru, plăcerea de a intra în rol și de a construi un personaj, obișnuirea cu cerințele vorbitului în public. Participarea la astfel de proiecte dezvoltă imaginația și plasticitatea emoțională a copiilor și le dă o lecție practică, prin care înțeleg că arta este un spațiu al libertății și plăcerii.

Aglika Stefanova-Oltean,
critic de teatru

cronică apărută în:

Spectacole școlare premiate

 

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

Lectură și Scriere Creativă pentru Copii

În bucătăria noastră, cuvinte cu tâlc sunt puse în eprubete, din pipete curg picături de imaginație, iar bulbucii sunt șoapte ale poveștilor. Atenție: creează dependență! Proiect dedicat copiilor din clasele primare.

%d blogeri au apreciat asta: